Što nam sve može napraviti nezaposlenost?

Nezaposlenost nosi ogroman stres, pa čak i kod onih koji zbog nedostatka posla od države dobivaju određene olakšice ili novčane nadoknade

Zdrava i raznovrsna prehrana, dovoljno fizičke aktivnosti i sedam do osam sati sna potrebni su nam za zdrav život, no postoje dokazi da na naše zdravstveno stanje utječe i to imamo li stabilan posao ili ne.

Nezaposlenost nosi ogroman stres, pa čak i kod onih koji zbog nedostatka posla od države dobivaju određene olakšice i novčane nadoknade.

Ipak, taj novac ne uspijeva pokriti ni elementarne troškove života, pogotovo u velikim obiteljima, zbog čega sigurno ne može biti govora o zdravom životu. Za mnoge odrasle ljude koji provedu oko osam sati na poslu, rad nije samo izvor prihoda, nego i dio osobnog identiteta. Gubitak posla ne prate, dakle, samo financijski pritisci, nego i duboko preispitivanje osobnog identiteta.

Osobe koje ostanu bez posla također mogu izgubiti osjećaj pripadnosti društvu i veze sa kolegama. Stres koji tako nastaje oštećuje kako fizičko tako i mentalno zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Demography” pokazalo je da nezaposleni u 54 posto više slučajeva imaju slabo zdravlje i 83 posto više slučajeva pate od zdravstvenih problema izazvanih stresom, poput srčanih bolesti.

Nezaposlenost dakako također povećava opasnost od nezdravih navika, poput ispijanja alkohola ili uzimanja narkotika, što dodatno povećava rizik za zdravlje. Kratkoročne manifestacije stresa, poput nedostatka sna i glavobolja, narušavaju kvalitetu života, ali su dugoročne daleko opasnije. Stres je faktor rizika za visoki krvni pritisak, srčane bolesti i slabiji imunitet.

Nezaposleni dvaput češće pate od psiholoških problema, depresije, anksioznosti ili niskog samopouzdanja.

Zato, dok tražite novi posao, trudite se da koliko god možete neutralizirate negativne posljedice stresa. Vježbajte, makar kod kuće, i redovno spavajte.

Što je najvažnije, imajte vjere da će stvari biti bolje. Ako budete uživali u malim stvarima i brinuli se o svom vlastitom zdravlju, ne samo da ćete neutralizirati stres, nego i povećati šanse da si pronađete posao.

Be the first to comment

Komentiraj i ti - znam da želiš :-)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.